"Als developer in de zorg-ICT kun je het leven van patiënten een stuk prettiger maken." Aan het woord is Steffan Roobol, die als developer binnen team Zorgplatform iedere dag werkt aan het faciliteren van gegevensuitwisseling tussen zorginstellingen en met de patiënt. In zijn blog vertelt Steffan waarom hij graag werkt op het snijvlak van zorg en ICT. Ook iets voor jou?

Solliciteer direct!
Een aantal jaar geleden besloot ik een part time masterstudie te volgen. Omdat ik graag wat wilde bijverdienen, ging ik op zoek naar een job waarin ik mijn passie – programmeren – kon combineren met een maatschappelijke bijdrage. Vanuit mijn studie Medische Informatiekunde kende ik de naam en de mogelijkheden bij ChipSoft, dus ik besloot een open sollicitatie te sturen. Na twee leuke gesprekken, ging ik aan de slag als developer binnen team Zorgplatform.


Tijd voor de patiënt

Het voelt goed om op deze manier bij te dragen aan een sector die alle hulp nodig heeft. Het is niet fijn om patiënt te zijn, dus ik wil er met mijn collega's samen voor zorgen dat de algehele ervaring van patiënten zo goed mogelijk is. Aan de andere kant wil ik het voor zorgverleners zo gemakkelijk mogelijk maken om hun werk te doen, zodat zij hun tijd optimaal kunnen besteden aan de patiënt.


Gaaf en uitdagend

Met de code die ik schrijf en het ontwerpen van API's, werk ik aan het ontsluiten van patiëntdata aan derde partijen. Dan kun je denken aan persoonlijke gezondheidsgegevens (PGO's) en andere digitale apps, maar ook tussen ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Vanuit mijn rol denk ik na over de vorm en de manier waarop we de data uit ons elektronisch patiëntendossier HiX kunnen halen en volgens de juiste standaarden kunnen delen. Ontzettend gaaf en uitdagend om op deze manier patiënten te helpen!


Zorgdata versturen

Tijdens mijn studie was het uitwisselen van zorgdata al een prangend vraagstuk. Op het moment dat ik bij ChipSoft begon, waren we daar nog niet zo ver mee als nu. Wat ik zelf heel tof vind, is het idee van zorgdata versturen bij verwijzingen. Als jij, als patiënt, naar een andere locatie of zorginstelling moet of bij een spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis staat, hoeft de arts maar op een knop te drukken om alle informatie op te vragen die nodig is om jou te helpen. Uiteraard met jouw toestemming. Dan hoef je als patiënt dus geen brieven mee te nemen of steeds hetzelfde verhaal aan artsen te vertellen.


Successen vieren

Een van de successen die we met ons team hebben bereikt om die gegevensuitwisseling te realiseren, is het behalen van ons MEDMij-label. Die krijgen leveranciers van zorg-ICT als zij volgens bepaalde standaarden medische informatie kunnen uitwisselen met een PGO. We hebben met ons team keihard gewerkt om een FHIR API op te zetten en uit te rollen, dus toen we het label kregen, hebben we dit samen gevierd met een glaasje champagne.


Nieuwste technieken

De technieken waarmee we werken, zijn standaard cloudontwikkeltechnieken, zoals .Net Core en ASP.Net en Azure-technologieën voor de hosting en de logging, maar we gebruiken ook Visual Studio en SQL. Het leuke is dat alle developers bij ChipSoft elkaar met kennissessies op de hoogte houden van de nieuwste allernieuwste technieken. En die passen we toe wanneer de techniek daar klaar voor is. Zo blijven we samen de zorg-ICT, maar óók elkaar ontwikkelen.


Solliciteren

Wil jij ook werken met de nieuwste technieken en het gevoel krijgen dat je bijdraagt aan de maatschappij? In Team Zorgplatform hebben we ruimte voor extra developers. Solliciteer direct, want je kunt er het leven van patiënten écht mee vergemakkelijken.