"Werken aan ICT die artsen helpt"

 • Software developer Emile Verbunt kon de lokroep van werken aan zorg-ICT niet weerstaan. In zijn blog vertelt Emile wat hem bewoog de switch te maken van Business IT naar zorg-ICT en welke technieken hij gebruikt om de ondersteuning voor zorgprofessionals te optimaliseren.

  Tijdens mijn studie Business IT & Management miste ik het ICT-aandeel. Vandaar dat ik me via keuzevakken en extra vakken zelf meer ben gaan ontwikkelen op dit vlak. Na mijn studie ging ik aan de slag bij een consultancybureau, waar ik na een paar projecten tot de conclusie kwam dat ik inhoud en visie miste.

  Werken aan slimme zorg-ICT

  Ik besloot me te oriënteren op een nieuwe baan in de ICT, waarmee ik meer kon bijdragen aan de maatschappij. Tijdens een barbecue raakte ik erover in gesprek met een vriendin die als software consultant bij ChipSoft werkte. Zij vertelde me meer over werken aan slimme zorg-ICT, de familiaire sfeer binnen een platte organisatie en de gebruikte technieken. Dat heeft bij mij een vuurtje aangewakkerd.

  Developen met de nieuwste technieken

  Als developer wil je natuurlijk met de nieuwste technieken aan innovatieve oplossingen werken. Vandaar dat ik besloot te solliciteren. Na een aantal goede gesprekken werd mijn goede gevoel bevestigd en nu werk ik al een tijdje aan de ontwikkeling van Zorgplatform, een samenwerkingsplatform waarmee zorginstellingen onder andere informatie  uit het elektronisch patiëntendossier (EPD) met elkaar kunnen uitwisselen én met de patiënt.

  .NET 6, Azure en meer

  Waar ik aan werk, is het ontsluiten van informatie uit HiX, het EPD dat wij zelf ontwikkelen. Hiervoor gebruiken we technieken als .NET 6, Microsoft Azure, Microservices en ASP.NET Core. Kortom, het nieuwste van het nieuwste. Hiermee doe ik aanpassingen in zowel Zorgplatform als onze eigen communicatieserver.

  Foutgevoelige oplossingen vervangen

  Daarnaast werk ik aan een oplossing waarmee patiënten via een eigen gezondheidsapp - een zogeheten persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) - hun correspondentie en radiologieverslagen uit het ziekenhuis kunnen opvragen. Als je het heel platslaat, kun je stellen dat we faxmachines en andere foutgevoelige oplossingen in de zorg vervangen door een veilige en efficiënte oplossing die meerwaarde biedt voor het gehele zorglandschap.

  Werken via scrum-methode

  Als developer bij ChipSoft werk je in een scrumteam aan innovaties. Zorgplatform bestaat uit allerlei services die in onderlinge samenhang met elkaar functioneren en in ons team heeft iedereen z'n eigen expertise. Vandaar dat we veel met elkaar samenwerken en overleggen om tot vernieuwingen te komen. Daarbij werken we met tussentijdse feedbackrondes en zogeheten codereviews; we toetsen elkaars oplossingen, doorlopen volledige testcases en pakken de verbeterpunten die daaruit volgen direct op. Daar leer ik veel van. Zo zorgen we er samen voor dat we de kwaliteit van onze oplossing borgen. Dat is heel belangrijk, want een fout in de zorg kan grote gevolgen hebben.

  Betere zorg

  Alle oplossingen die wij ontwikkelen, zijn gericht op het verbeteren en efficiënter maken van de zorg. De zorg staat namelijk voor een grote uitdaging: door vergrijzing wordt de zorgvraag groter en daar tegenover staat een groot personeelstekort. Via ICT kunnen we ervoor zorgen dat patiënten tóch topzorg kunnen krijgen.

  Arts ontzorgen

  Een van die ICT-oplossingen zit in de hoek van thuismetingen. Bij ChipSoft werken we nauw samen met Luscii, dat thuismeetapparatuur ontwikkelt waarmee patiënten thuis hun bloedwaardes kunnen meten. Die waardes voeren zij vervolgens in via een app, die in verbinding staat met het EPD waar de arts mee werkt. Zo ziet de arts die bloedwaardes in het EPD, zonder dat de patiënt naar het ziekenhuis hoeft te komen en zonder dat de arts hier zelf bloed voor hoeft te prikken. Dit soort oplossingen ontzorgt de arts en scheelt iedereen veel tijd. Als developer ben ik dan degene die ervoor zorgt dat de waardes vanuit Luscii via Zorgplatform in het EPD worden geïntegreerd. Dat vind ik wel heel gaaf.

  Werken voor mensen

  De ambitie om via een baan in de ICT maatschappelijk bij te dragen, heb ik altijd al gehad. Ik vind het ook mooi om in het nieuws te zien dat mijn werk impact heeft op mensen en niet alleen op processen. Ik werk voor mensen en zorg er mede voor dat patiënten beter geholpen worden. Dat geeft me voldoening een hoop voldoening.

  Wil jij net als Emile je skills als developer inzetten voor de zorg? Bekijk dan onze vacatures.  Meer blogs lezen

Kan ik u helpen?

. . .
De chat is beëindigd