Cor Attema werkt iedere dag als software developer aan het verbeteren van de zorg. In zijn blog vertelt Cor hoe híj dat doet en waarom software ontwikkelen vanuit Team Medicatie zo bijzonder is. Ook gaat hij dieper in op de oplossingen waar hij momenteel aan werkt.

Bekijk onze vacatures!
Van huis uit ben ik iemand die graag mensen helpt. Dat doe ik graag samen met mensen die hetzelfde doel voor ogen hebben als ik: de zorg verbeteren. Samen maak je namelijk nóg meer impact dan alleen.

Na twee banen in respectievelijk de nucleaire geneeskunde en de lab-automatisering, zocht ik naar een nieuwe job binnen de zorg-ICT. Ik wilde mezelf meer ontwikkelen en belde twee oud-studiegenoten op die bij ChipSoft werkten. Zij maakten me enthousiast en raadden mij aan op de website te kijken. Daar zag ik verhalen en filmpjes met ontwikkelaars, die gepassioneerd vertelden over hun werk. Dit zag er zo interessant uit, dat ik direct heb gesolliciteerd. Twee jaar en een vaste aanstelling verder, ben ik nu minstens zo enthousiast als zij.


Samenwerken als één machine

Binnen onze afdeling Research & Development werk ik in Team Medicatie, een team met veel humor en verschillende karakters, dat samenwerkt als één machine. Vanuit dit team ontwikkel ik onder andere de software waarmee artsen de medicatie voor patiënten elektronisch kunnen voorschrijven.

Op dit moment werk ik aan een scherm in ons EPD HiX dat artsen ondersteunt bij het behandelen van patiënten met bloedstollingsproblemen. Voor die artsen wil ik het scherm zodanig opzetten, dat zij goed kunnen zien of patiënten de juiste de geneesmiddelen in de juiste dosering toegediend hebben gekregen. Heel belangrijk, want stollingsproblemen kunnen levensbedreigend zijn.

Onlangs heb ik software geschreven waarmee artsen de medicatieopdrachten versneld kunnen accorderen. Zo'n controleslag is nodig om medicatieveiligheid te waarborgen. Veel artsen geven medicatie aan meerdere patiënten en accorderen die medicatieopdrachten aan het eind van de dag. Ik heb nu een knop gemaakt waar zó veel functionaliteit achter zit, dat artsen in één keer een batch medicatieopdrachten kunnen verwerken. Je hélpt hen daar dus echt mee. Ik vind het mooi dat zij door 'mijn' knop meer tijd hebben voor de patiënt.


Artificial intelligence in de zorg

We proberen met ons team ook meer Artificial Intelligence toe te passen in EPD HiX. Deze kunstmatige intelligentie moet er ook toe leiden dat het werk voor de arts gemakkelijker wordt. Dat kan bijvoorbeeld al door de arts, op basis van symptomen bij een patiënt, een bepaalde set aan medicatie aan te reiken. Ik ben net klaar met een scherm dat onze AI-specialisten dan kunnen gebruiken om de medicatie sneller op te zoeken in HiX.

Zoals je leest: uitdagingen in alle soorten en maten. Meestal krijgen we de ontwikkelverzoeken binnen via onze afdeling Implementatie & Support. De consultants van deze afdeling hebben veel contact met artsen en gebruikersgroepen en geven hun wensen door. Na intern overleg over onder andere de haalbaarheid en de prioriteit, zetten we de wens op de sprintplanning. Die planning hoort bij onze Agile manier van ontwikkelen. Staat het item bovenaan de lijst, dan bouwen we het via C# in HiX.


Werken met SQL

Als ontwikkelaar bij ChipSoft is het overigens een pre als je SQL beheerst. Het ene ontwikkelteam gebruikt dit meer dan het andere, maar het komt altijd van pas. Voor de ontwikkeling van medicatiesoftware roepen we een software-laag aan die onder water de SQL-code voor ons opbouwt, maar als je snel gegevens in de database wilt opzoeken, is het handig als je SQL-queries kunt schrijven.

Al mijn werkdagen staan in het teken van ontwikkeling. Van software én van mezelf. En dat in een branche waarin ik maatschappelijk van waarde kan zijn. En als ik hulp nodig heb, staan alle deuren voor me open. Of dat nou de deur is van mijn directe collega, m'n teammanager of de directeur. Om mijn kennis op te krikken kan ik regelmatig kennissessies bezoeken en jaarlijks hebben een R&D-seminar met alle ontwikkelaars van ChipSoft. Hier praten alle ontwikkelteams elkaar bij over de laatste ontwikkelingen, tips & tricks. Zo maken wij elkaar beter, waardoor we samen de zorg kunnen verbeteren.

Wil jij net als Cor maatschappelijk relevant werk doen en heb je affiniteit met zorg-ICT? Dan is werken bij ChipSoft wellicht ook iets voor jou. Bekijk dan onze vacatures.