Dagelijks werken er ongeveer negenhonderd 'Chippies' aan de verbetering van de zorg. Een daarvan is Paul Stol, die als Technisch Consultant Datamigratie ervoor zorgt dat patiëntgegevens veilig en secuur worden overgezet naar ons Elektronisch Patiëntendossier (EPD) HiX. In zijn blog vertelt hij wat hem drijft én waarom hij koos voor een carrière in de Zorg-ICT. Want wat doe je eigenlijk als Technisch Consultant Datamigratie?

Vacature Technisch Consultant Datamigratie

Van financieel naar data

Via een collega kwam ik terecht bij ChipSoft. Hij vertelde mij over zijn baan en ik dacht: hee, dat lijkt me gaaf! Ik ben begonnen als Software Consultant Financieel, maar heb al snel de overstap gemaakt naar Datamigratie. Ik was namelijk altijd het liefst bezig met klantvragen waar databaseacties met SQL in zaten. Issues in data uitvogelen én oplossen is mijn ding. Het is altijd één grote puzzel.


Bijdrage aan betere zorg

Bijdragen aan betere zorg heb ik altijd al gaaf gevonden. Het werk wat wij doen helpt zorgverleners ook echt in hun werkzaamheden, dat is heel waardevol. Ik zit in het team Datamigratie, wat kort gezegd gaat over het migreren van patiëntdata. Deze data moet van het oude bronsysteem van onze klanten, de zorginstellingen, naar ons systeem HiX worden overgezet. Zonder datamigratie zouden zij vanaf nul moeten beginnen wanneer ze overstappen op HiX. Denk je eens in, duizenden patiëntendossiers handmatig moeten overzetten? Dat is geen doen! Wij zorgen ervoor dat het overzetten soepel verloopt en dat zorgverleners door kunnen werken vanaf waar ze gebleven zijn. Dit proces moet niet alleen nauwkeurig verlopen, maar ook tijdig. Hierdoor is ons team een zeer belangrijke schakel bij implementaties.


Samenwerking

Datamigratie kan je niet alleen. Ons team is goed in het verplaatsen van data, maar om te zorgen dat het ook op de juiste plek terecht komt, werken we veel samen met andere teams. Onlangs was dat nog het geval bij een project over infectiepreventie. De afdeling Kliniek had ondersteuning nodig bij het inlezen van patiëntdata met betrekking tot Covid-19. Wij hebben hen geholpen, zodat onze klant deze gegevens op de juiste plek terug kon zien in HiX. Hierdoor kreeg de klant inzicht in het aantal patiënten dat besmet was met Covid-19 en in het ziekenhuis was beland. Collega’s van andere afdelingen helpen ons ook weer door nieuwe ontwikkelingen met ons te delen, waar wij bij Datamigratie rekening mee moeten houden. Heel leuk en leerzaam!


Afwisselende baan

Als Technisch consultant Datamigratie ben ik betrokken bij alle grote implementaties in ziekenhuizen, maar ook bij kleinere projecten, zoals bij huisartsenpraktijken. Ons team heeft bijvoorbeeld een framework gemaakt voor conversies die we ook inzetten bij huisartsen. Eigenlijk ben je dus niet alleen consultant, maar soms stiekem ook een beetje ontwikkelaar. Als je affiniteit hebt met softwareontwikkeling maar geen diehard programmeur wilt zijn, is dit een hele goede middenweg! Het leuke is ook dat ieder project weer anders is. De ene keer regel je de datamigratie van een nieuwe klant. De andere keer fuseert een ziekenhuis en zorg je voor de ‘merge’ van data in beide EPD’s. De projecten zijn steeds weer anders vanwege de sfeer in een zorginstelling, hoe dingen opgepakt worden of de mensen waarmee je samenwerkt. Je focus is datamigratie, maar iedere zorginstelling heeft zijn eigen bijzonderheden.


Interne projecten

Naast externe projecten bij klanten, houd je je ook bezig met interne projecten. Binnen ons team werken we met ‘thema’s’. Je bent betrokken bij één of twee thema's, waarin je eigen processen optimaliseert. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van een applicatie, waarmee we de aansturing van conversies kunnen regelen. Ook doe je klein onderhoud, zoals kleine aanpassingen in onze scripts. Een script is een SQL query, die we gebruiken voor het migreren van data. Momenteel zijn we een ‘patiënt merge’ aan het herbouwen. Stel, we moeten de data van verschillende ziekenhuizen samenvoegen. Dan wil je niet dat de klant dezelfde patiënt met meerdere patiëntnummers terugvindt in HiX. Wij ‘mergen’ dan de data van de patiënt, zodat de data uit twee verschillende patiëntendossiers in één dossier terecht komt. Met de logica daarvan houd ik me bezig.


Team

Wij hebben een relatief klein team van 7 personen. Zelf vind ik het fijn dat we heel open en transparant zijn naar elkaar en bij elkaar terecht kunnen als dat nodig is. We houden van lolletjes tussendoor en hechten veel waarde aan teambuilding. Zo staat de volgende online spelletjesavond alweer gepland! Als je in ons team komt werken, moet je wel een beetje mondig zijn en niet bang zijn om vragen te stellen.


Waarom datamigratie?

Ik vind het heerlijk om zaken uit te zoeken in de database, query’s te schrijven en vooral met een hoop data bezig zijn. Er worden steeds weer nieuwe technieken ontwikkeld. Deze proberen wij dan weer in te zetten, om ervoor te zorgen dat we de conversie van de data nóg sneller en beter kunnen uitvoeren. Hierdoor kan onze klant zo snel mogelijk weer verder met de patiënt. Dat geeft veel voldoening. Zorg & ICT is altijd in beweging, dat maakt het voor mij onwijs interessant!

Wil jij net als Paul ook je bijdrage leveren aan de zorg? Bekijk dan nu onze vacatures. Mail je motivatie naar recruitment@chipsoft.nl en wie weet werk je dan binnenkort samen met ons aan betere zorg!