Dagelijks werken meer dan 850 'Chippies' bij ChipSoft aan de verbetering van Nederlandse en Belgische zorg-ICT. Wij laten hen graag aan het woord over hun werkzaamheden en uitdagingen. Deze keer: Dewi Moester, die als consultant werkt aan het verbeteren van de ondersteuning voor klinische zorgprocessen binnen elektronisch patiëntendossier HiX.

Bekijk onze vacatures!
Bij ChipSoft ontwikkelen we een EPD dat ondersteuning biedt bij alle denkbare zorgprocessen. Mijn team, Team Kliniek, werkt aan de ondersteuning van alle klinische zorgprocessen. Daarbij kun je denken aan alle processen rondom opnames en operaties, zoals het reserveren van een bed en een operatiekamer, maar ook aan het beschikbaar stellen van vragenlijsten die je als patiënt beantwoordt voordat je geopereerd wordt en het reinigen en reserveren van instrumenten, die artsen nodig hebben voor hun operatie.

Mijn specialisatie is infectiepreventie. Als software consultant help ik infectiepreventiedeskundigen bij het voorkomen en bestrijden van infecties. Dat doe ik door onze zorg-ICT te implementeren in het dossier bij de ziekenhuizen en daarbij de nodige ondersteuning te bieden. Om dit tot een succes te brengen, loop ik samen met de deskundige van het ziekenhuis alle werkprocessen langs om te bepalen hoe we die het beste kunnen inrichten in HiX.

Omdat infectiepreventie alle specialismes overstijgt – we doen het voor iedere patiënt – werk ik bij ChipSoft veel samen met collega's van andere afdelingen. Zo werk ik met een groep collega's aan de juiste software-inrichting van kweekaanvragen en -uitslagen in laboratoria, maar werk ik ook samen met collega's die het verpleegkundig dossier ontwikkelen en Team Datawarehouse. Zij helpen bij het maken van rapportages, om goed in kaart te brengen hoeveel ziekenhuisinfecties er zijn en hoe het verloop daarvan is.


Inrichten van bron- en contactonderzoek COVID-19

Daarnaast werk ik veel samen met artsen, verpleegkundigen en IT'ers binnen zorginstellingen. De ene keer is dat voor een implementatie, de andere keer binnen een landelijke gebruikersgroep, waarin we met alle infectiepreventiedeskundigen uit verschillende ziekenhuizen kijken hoe we HiX kunnen verrijken. Met die groep zijn we nu, mede door COVID 19, de inrichting van het bron- en contactonderzoek in HiX aan het optimaliseren.

Het coronavirus heeft veel impact gehad op mijn werkzaamheden. Binnen het infectiepreventiedossier ontstond een grote behoefte aan COVID-gerelateerde ondersteuning. We hebben bijvoorbeeld direct een nieuwe vragenlijst ontwikkeld, waarmee ziekenhuizen hun bezoekende patiënten kunnen screenen. Ook hebben we duidelijke iconen aan het patiëntendossier toegevoegd, om in het dossier duidelijk te maken welke patiënten wel en niet besmet zijn.


Nederlandse én Belgische puzzels

Naast alle COVID-gerelateerde oplossingen, implementeer ik momenteel het infectiepreventiedossier in een Belgisch Ziekenhuis. Ontzettend leuk, omdat België een ander zorgstelsel heeft dan Nederland. Daardoor hebben we ook met andere wet- en regelgeving te maken. Die veelzijdigheid maakt het werk heel interessant; ik werk aan projecten, kom in allerlei ziekenhuizen, spreek veel verschillende artsen en leg steeds nieuwe 'puzzels' bij het finetunen van HiX op specifieke werkprocessen. Daarnaast geef ik opleidingen aan gebruikers van HiX en test ik nieuwe functionaliteiten. Geen dag is hetzelfde.

Mijn eerste kennismaking met zorg-ICT was op de Industryfair van mijn universiteit. ChipSoft stond hier met een stand en vanuit mijn studie Bedrijfskunde, met specialisatie in IT, was ik geïnteresseerd in de combinatie zorg en IT. De bedrijfsprocessen en de IT kende ik grotendeels, maar het 'stukje' zorg moest ik bijleren. Ik heb gesolliciteerd, ben aangenomen en heb door allerlei interne cursussen snel mijn zorgkennis bijgespijkerd. Nu heb ik echt het gevoel dat ik bijdrage lever aan betere zorg. We hebben, alleen al in coronatijd, zó veel goede oplossingen ontwikkeld en uitgerold in ziekenhuizen. Als je ziet hoe blij zorgprofessionals hiermee zijn, dan geeft dat héél veel voldoening.

Wil jij net als Dewi impact maken in de zorg? Bekijk onze vacatures en mail je motivatie naar recruitment@chipsoft.nl. Wie weet werk je dan snel samen met ons aan betere zorg.