Op de OK in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda draait sinds kort het PDMS van ChipSoft. Tijdens haar eerste uren met dit PDMS is anesthesiemedewerker Bianca Dekker positief verrast. “Alle patiëntwaardes en benodigde informatie staan hier overzichtelijk op een rij”, wijst ze. “Het systeem werkt prachtig en ziet er goed uit.”


Sinds mei werkt Dekker evenals tientallen collega’s in het GHZ met het PDMS van ChipSoft. Op alle acht OK’s binnen het ziekenhuis werd de geavanceerde patiëntmonitoringsoftware in gebruik genomen. Het PDMS brengt nauwkeurig in kaart hoe het met de vitale waardes van de patiënt is gesteld, wat de trends zijn en welke medicatie de patiënt krijgt toegediend. De zorgprofessionals beschikken bovendien over handige registratiemogelijkheden, zoals de anesthesieverslaglegging. GHZ-projectleider Carolien Maas concludeert dat na livegang van het PDMS de workflow op en rond de OK verbetert.


Sneller en veiliger

Maas: “Dankzij het PDMS werken we niet alleen sneller, maar ook veiliger. De anesthesiemedewerkers hadden bijvoorbeeld een eigen systeem voor hun verslaglegging, terwijl op de OK al software van ChipSoft draaide. Het PDMS waarin ze nu werken is geïntegreerd in deze OK-software. Gegevens hoeven hierdoor niet meer in twee systemen te worden ingevoerd en het PDMS controleert patiënten aan de hand van de gegevens in de OK-planning. Dit sluit het risico van patiëntverwisselingen uit en dubbele registraties zijn verleden tijd. Daarmee is de veiligheid nog meer gewaarborgd.”


Ontspannen livegang

Aan de zorgprofessionals op de Goudse OK is niet te zien dat vandaag sprake is van een ongewone situatie als een livegang. Terwijl Bianca Dekker haar collega’s assisteert die op een meter afstand een complexe buikoperatie uitvoeren, toont ze hoe ze in het PDMS werkt.

“Kijk”, zegt Dekker, terwijl de vingertop van haar wijsvinger de monitor aanraakt, “al deze patiëntwaardes worden automatisch overgenomen van de bewakingsapparatuur. En deze grafiek toont continu wat ik op welk moment heb toegediend. Nu moet ik bijvoorbeeld een bolus toedienen en dat zie je hier meteen in het PDMS terug. Deze nieuwe werkwijze spreekt eigenlijk voor zich. Je hoeft geen computerdeskundige te zijn om dit snel op te pikken.”


Verslag voor verpleegkundigen

Projectleider Maas noemt het een groot voordeel dat alle handelingen die in het PDMS worden uitgevoerd eenvoudig zijn terug te zien. Zelfs jaren later nog. “Anesthesiologen vinden dit bijvoorbeeld prettig. Zij kijken bij operaties waar ze niet bij waren graag terug of er bijzonderheden of afwijkingen hebben plaatsgevonden. Dit kan nu heel snel en dat bespaart ze tijd. Ook de verpleegkundigen profiteren van het PDMS. Doordat het anesthesieverslag in het EPD van Norma wordt opgenomen, kunnen zij het direct digitaal inzien. Ze beschikken met één muisklik over de informatie die voor hun relevant is, zoals de toegediende pijnstilling.”


PDMS voor iedere afdeling

Het PDMS van ChipSoft bewijst niet alleen op de OK in het GHZ zijn waarde. Veel meer ziekenhuizen profiteren van deze geavanceerde patiëntmonitoringsoftware. Het wordt op iedere afdeling - van high care tot low care - ingezet. Gegevens van de monitoringapparatuur worden automatisch opgeslagen in het EPD, waardoor zorgverleners altijd en overal inzicht hebben in de actuele conditie van patiënten. Hierdoor zijn zij in staat om bij plotselinge veranderingen direct adequaat te handelen. Dit komt de zowel de efficiëntie als de patiëntveiligheid binnen zorginstellingen ten goede.