​Zó legt u de basis voor datagedreven zorg!


Wilt u meer halen uit alle data binnen uw zorginstelling? Dan bent u bij HiX Datawarehouse aan het juiste adres. Met gedreven dataspecialisten vormen we een kennispartner voor veel zorginstellingen met uiteenlopende vragen over data in de zorg. Twee van die specialisten zijn Valérie en Eva. In onze rubriek 'Datamodellen' stelt teamleider Matthijs Verschoor ze kort aan u voor en vertellen zij zelf over hun ambities voor de zorg.

Matthijs: "Valérie en Eva zijn dé kenners op het gebied van stuurinformatie voor uiteenlopende zorgprocessen, self-service Business Intelligence en Power BI. Daarmee zorgen zij dat BI-specialisten en zorgprofessionals in zorginstellingen optimaal worden ondersteund met ontwikkelde standaard content dashboards en datamodellen of juist met het creëren van eigen, zorginstellingspecifieke rapportages."

De afgelopen jaren is er met HiX Datawarehouse een uitgebreide set aan standaard content-rapportages ontwikkeld voor vraagstukken rondom generieke stuurinformatie. Met variabele instellingen kunnen deze rapportages al worden afgestemd op de zorginstellingspecifieke eisen. Datagedreven besturing wordt echter steeds belangrijker in de zorg en steeds meer ziekenhuizen hebben daarom een team samengesteld om allerlei informatievragen te beantwoorden. Valérie: "We zijn als afdeling aan de slag gegaan om zulke teams te kunnen ondersteunen. We noemen dit 'self-service BI'."

Dagelijks werken Valérie (Teamleider BI) en Eva (Senior BI-ontwikkelaar) met de BI-specialisten binnen team Datawarehouse aan de transitie van standaard content-rapporten naar self-service BI-producten, die zorginstellingen naar eigen wens kunnen customizen. Eva: "Hebben wij bijvoorbeeld een dashboard dat aangeeft hoe vaak er de afgelopen maand meer dan vijftien minuten spreekuuruitloop was, maar als ziekenhuis wil je liever sturen op minder dan tien minuten uitloop, dan kun je dit gewoon aanpassen en vervolgens inzetten in de organisatie. Eventueel met een eigen logo of kleurenpalet. Ook is het geheel aan de organisatie zelf wie welke dashboards mag inzien."

Die transitie naar self-service BI brengt verschillende uitdagingen met zich mee, waarvan de verandering 'an sich' de grootste is. "Bij self-service krijg je heel veel mogelijkheden", vertelt Eva, "maar dat zorgt er ook sneller voor dat dingen niet meer eenvoudig zijn. Dat zie je vaker bij BI: of je hebt een heel flexibel maar ingewikkeld product dat alles kan of je hebt een heel eenvoudig product dat één ding goed kan maar ook heel veel niet. De grootste wens is meestal een oplossing die alles kan en ook nog eens heel erg voor zich spreekt. Dat is technisch een grote, maar ook een hele leuke uitdaging."


Transitie naar self-service BI

Eva: "Voorheen stelden wij, vanuit ChipSoft, de rapportages samen. Met self-service BI geven wij zorginstellingen de mogelijkheid een door ons gemaakt dashboard naar eigen smaak aan te passen. Ook kunnen ze dit dashboard met onze datamodellen verbinden vanuit een 'blanco canvas' en middels drag-and-drop hun eigen dashboard samenstellen."

"Wat wij zelf ervaren: wanneer wij twaalf filters aanbieden op een dashboard, is er altijd een klant die vraagt om een dertiende filter", gaat Eva verder. "Maar als je diezelfde klant vraagt of ze alle dertien filters gebruiken, blijken zij er hooguit vijf te gebruiken. Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten in wensen, maar wij merkten dat we soms hele ingewikkelde producten aan het bouwen waren voor rapportages die simpel bedoeld waren, om maar aan alle verschillende smaken te voldoen. In plaats van die dertiende filter te bouwen, zijn we een product gaan ontwikkelen waarmee klanten zelf kunnen samenstellen wat voor hen de belangrijkste informatie is om te zien."

Hoe werkt dat in de praktijk?

Valérie: "We bouwden onze rapporten altijd met SSRS. Nu we wat meer richting self-service BI bewegen, zijn ander tools een logischere keuze. Daar moeten de gebruikers ongetwijfeld even aan wennen." Eva vult aan: "Als partner van Microsoft gebruiken wij nu voornamelijk hun Power BI tooling. Daarmee krijgen we de mogelijkheid om klanten de flexibiliteit te bieden die ze nodig hebben." 

"Elke rapportage-ontwikkelaar zal bevestigen dat het maken van het datamodel het leeuwendeel van het werk is als er een nieuw dashboard moet worden gemaakt", legt Eva uit. "Met het nieuwe self-service BI-concept maken we het mogelijk om eenvoudig in te prikken op een door ons gedefinieerd datamodel, waar alle datapreparatie al gedaan is, alle relaties en meetwaarden al bestaan en alle downdrill-opties al in zijn gedefinieerd. De rapportage-ontwikkelaar hoeft zich hierdoor alleen nog maar te focussen op het visualiseren van de gegevens. Naast dat dit veel tijd scheelt, is die visualisatie vaak datgene waarin de behoeften verschillen. Dit kan nu geheel naar eigen smaak. Zo hopen wij een gestandaardiseerde oplossing aan te bieden die ook aan de zorginstellingspecifieke wensen kan voldoen."

Graag in gesprek

De transitie naar Power BI leidt regelmatig tot vragen van zorginstellingen. Blijft SSRS er nog naast draaien? Is er een uiterste overstapdatum? Komt er een hybride situatie? Is er andere hardware nodig? Gaan er specificaties wijzigen? Komen er opleidingen? Valérie en het team van project consultants gaan graag met zorginstellingen in gesprek over deze en vele andere onderwerpen. Valérie: "Een tijdelijke parallelle situatie ligt daarbij voor de hand. Uiteindelijk willen natuurlijk niet honderd versies onderhouden."

Wie de passie hoort waarmee Valérie over zorg-ICT spreekt, kan zich nauwelijks voorstellen dat zij een andere opleidingsachtergrond heeft. "Als kind droomde ik ervan een hotel te runnen, vandaar dat ik hotelmanagement heb gedaan. Na verschillende stages kwam ik in de binnendienstverkoop. Daar ben ik met BI-tooling in aanraking gekomen en is mijn passie voor BI ontstaan."

Zorg is altijd in beweging

Toen binnen de hotelketen de BI-grenzen waren bereikt, ging ze op zoek naar een sector met meer mogelijkheden. "De zorg is altijd in beweging qua technieken en datagebruik. Via een vacaturesite kwam ik bij ChipSoft uit, waar ik aan de slag kon als BI-ontwikkelaar/projectconsultant. Inmiddels zijn we zes jaar verder en ben ik teamleider van het BI-team."

Eva bewandelde een andere route. "Ik werk hier nu voor de tweede keer. De zorg en het optimaliseren van processen spraken mij altijd al aan. Na mijn master healthcare management ging ik in eerste instantie aan de slag bij een consultancybureau. Uiteindelijk heb ik bij ChipSoft mijn achtergrond in zorgprocessen en passie voor data heb kunnen combineren."

Terug na uitstapje

Na een eerste periode, vroeg Eva zich af of zij nóg meer waarde zou kunnen toevoegen aan de zorg als in een ziekenhuis zou gaan werken. "Ik heb dus even een uitstapje gemaakt naar een ziekenhuis, maar daar kwam ik erachter dat ziekenhuizen juist behoefte hebben aan het soort self-service BI-oplossingen waar ChipSoft nu aan werkt. Het is zonde als elk ziekenhuis het wiel opnieuw moet uitvinden met het maken van goede datamodellen om de processen van HiX in kaart te brengen. HiX werkt overal hetzelfde, dus is het een stuk efficiënter als wij dat voor alle ziekenhuizen beschikbaar stellen en up to date houden op het moment dat er iets verandert in HiX."

"In het ziekenhuis ben ik dus nóg meer gaan geloven in de meerwaarde van onze oplossingen. Daarom ben ik weer terug", zegt Eva met een brede lach. "Bij mijn tweede sollicitatie gaf ik een pitch over self-service BI. Daarbij stelde ik voor om dit vorm te geven binnen ChipSoft. Het is heel gaaf om te zien hoe die ideeën nu werkelijkheid zijn geworden."


'Datamodellen' Valérie Meijers en Eva van Kalmthout: "Met self-service BI geven wij zorginstellingen de mogelijkheid een door ons gemaakt dashboard naar eigen smaak aan te passen."