Als revalidatiearts en Chief Medical Information Officer (CMIO) bij revalidatiecentrum Klimmendaal was Anco van Voskuilen via de stuurgroep nauw betrokken bij de keuze voor HiX. Daarnaast werkte hij tijdens de implementatie in de werkgroep 'paramedisch dossier' aan de inrichting van het nieuwe EPD. Hij blikt kort terug, want het liefst kijkt Van Voskuilen vooruit. "We merken al snel de verbetering."

Balanceren

Als CMIO brengt Van Voskuilen heel graag de medische staf, behandelaren, ondersteunend personeel, het management en de ICT-afdeling bij elkaar. "Want als je uniformiteit wil in je werkprocessen, moet je daar met elkaar goede afspraken over maken. Dat was soms best een beetje balanceren, maar ik denk dat we daar prima in geslaagd zijn."

Netwerk

Onderweg moesten nog wel wat hobbels worden genomen. Van Voskuilen: "Als revalidatiecentrum zijn wij een netwerk van behandelaren en disciplines die intensief met elkaar communiceren. Daar was HiX nog niet optimaal op ingesteld, vandaar dat we daar hard aan hebben gewerkt met onze leverancier. Ook de komende tijd blijft dit onze aandacht houden. We willen namelijk altijd beter."

Communicatie met patiënten

De zelfbenoemd 'ambassadeur van HiX' geeft aan dat hij veel vertrouwen heeft in het nieuwe EPD. "Het is een heel intuïtief werkend dossier. Dat is heel prettig. Daarnaast ondersteunt HiX de communicatie met onze patiënten en andere zorgverleners. Zij kunnen ons via een gebruiksvriendelijk portaal eenvoudig online vinden en contact met ons onderhouden."

Makkelijker registreren

"HiX stelt ons in staat beter en makkelijker te registreren, met minder administratieve handelingen. Daarbij wordt informatie handig hergebruikt. Ook wordt het makkelijker om brieven te maken en te importeren, röntgenfoto's te bekijken en noem maar op."

Snel verbetering

Tijdens de disciplinetrainingen die Van Voskuilen gaf aan collega-revalidatieartsen, merkte hij dat zij er over het algemeen net zo enthousiast in stonden als hij. "Natuurlijk is het lastig dat werkprocessen veranderen. Na zo'n project komt er altijd een moment dat mensen denken dat hun vorige werkwijze makkelijker was, maar als iedereen gewend is aan HiX, worden we er handiger mee en merkt iedereen al snel de verbetering."

Kijkje in andere keukens

Wat de CMIO en revalidatiearts zélf het meest is bijgebleven van de implementatie, zijn de vele contacten met collega's. "Het is heel leuk om collega's beter te leren kennen tijdens zo'n project. Ook is het heel interessant om in elkaars 'keuken' mee te kijken. Dat is erg leerzaam. Een EPD-implementatie zorgt voor een enorme kruisbestuiving tussen alle lagen van de organisatie."

Geavanceerde tools

De komende periode staat voor Van Voskuilen vooral in het teken van consolideren en uitbreiden. "We gaan zorgen dat iedereen de basisvaardigheden onder de knie blijft houden. Daarna gaan we de meer geavanceerde tools van HiX gebruiken, zoals HiX Datawarehouse. Dat helpt ons om de data uit ons dossier te halen waarmee we ons kunnen verbeteren. Maar we genieten ook nog even na van onze succesvolle livegang!"