"We worden gezien als een volwaardig partner"

Driemaal is scheepsrecht. Dit geldt ook voor de MKA groep, dat als zelfstandig behandelcentrum gespecialiseerd is in mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Na twee eerdere EPD-avonturen is het nu al drie jaar 'raak' met het EPD HiX voor zelfstandige behandelcentra. "Hét ideale EPD voor ons behandelcentrum", zegt operationeel manager Sandra de Graaff.

Met tien locaties, verspreid over Zeeland, Zuid-Holland, West-Brabant en Gelderland, zet MKA groep sinds 2006 in op MKA-chirurgie, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Op kleinschalige locaties en in diverse ziekenhuizen ontvangen de specialisten hun patiënten om MKA-chirurgie te verlenen; de juiste zorg op de juiste plek. En om dát te faciliteren, werkt het behandelcentrum met één geïntegreerd EPD voor zelfstandige behandelcentra, HiX. Een strategische keuze van MKA groep.

Zelfstandige klinieken groeien zowel in omvang als in het totale aandeel van het Nederlandse tweedelijns zorglandschap. Door die groei worden thema's als het leveren van efficiënte, patiëntvriendelijke en doelmatige zorg steeds belangrijker. Goede ICT speelt kan hierbij een essentiële, ondersteunende rol spelen. Vandaar dat MKA groep op zoek ging naar een nieuw EPD.

 



EPD voor zelfstandige behandelcentra

Dat die zoektocht leidde naar HiX, was toen niet zo logisch als nu. Operationeel manager Sandra de Graaff: "In die tijd overheerste de gedachte dat HiX vooral van meerwaarde was voor grote ziekenhuizen, maar inmiddels is duidelijk gebleken dat het heel fijn is om ook als zelfstandig behandelcentrum met dit EPD te werken. HiX biedt handige functionaliteiten en de ondersteuning van onze leverancier is erg prettig; zij zien ons als volwaardig partner."

De Graaff voelde die waardering vanaf dag 1 van de samenwerking. "Ik had nog nooit zo'n grote implementatie meegemaakt, dus het was fijn dat we gelijkwaardige discussie konden voeren met elkaar. Ook konden we ons optrekken aan de implementatie-ervaring van ChipSoft; ze hadden voor ons een strak implementatieplan gemaakt, waardoor het relatief weinig tijd kostte - slechts vier maanden – om live te gaan met HiX.

 

Hoge zorgkwaliteit

De professionals van MKA groep werken inmiddels drie jaar met HiX en nog altijd ervaren zij dagelijks de voordelen, vertelt kaakchirurg en medisch directeur Rutger Batenburg: "Het is bijvoorbeeld heel fijn dat ik op alle locaties kan inloggen en beschikken over alle actuele informatie in het EPD. Dat komt de kwaliteit van onze zorg ten goede. Ook kunnen we als collega's gemakkelijker met elkaar meekijken in het dossier. Dat werkt heel prettig. Daarnaast is HiX gewoon een uitermate gebruiksvriendelijk EPD voor een routinematig vak als de kaakchirurgie."

Sandra de Graaff vult haar collega aan: "Voor MKA groep is HiX het ideale EPD, want ook voor de assistenten, het secretariaat en het patiëntcontactcentrum is het erg duidelijk, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Wat ik bovendien als manager fijn vind, is dat de collega's van financiële en administratieve diensten in hetzelfde programma werken als de zorgverleners. Daardoor heeft iedereen het over dezelfde gegevens; als een collega van facturatie een vraag heeft over een patiënt, gebruikt hij of zij hetzelfde patiëntnummer als wij op de werkvloer. Dat maakt het overleg een stuk efficiënter. HiX is heel compact en gebruiksvriendelijk."

 

Strategische EPD-keuze

De keuze voor HiX voor zelfstandige behandelcentra was destijds een strategische keuze, vertelt algemeen directeur Charles Versluijs. "Een groot deel van de ziekenhuizen in Nederland werken met hetzelfde EPD, HiX. Voor ons was dat een van de redenen om ook voor dit EPD te kiezen. Onze specialisten leveren onder meer spoedzorg en 24/7-zorg in die ziekenhuizen en voeren daar operaties uit. Het is voor hen dan heel prettig dat zij op onze kleinschaligere locaties én in die ziekenhuizen met hetzelfde systeem kunnen werken."

 

KPI's snel inzichtelijk

Een ander argument voor de keuze, is de hoeveelheid beschikbare data in HiX voor zelfstandige behandelcentra. Versluijs: "Data heeft de toekomst binnen de kaakchirurgie. In dit EPD kunnen we veel data invoeren en genereren, zodat we onze kritische prestatie-indicatoren (KPI's) snel inzichtelijk hebben en kunnen delen met verzekeraars. Zo zien zij direct welke kwaliteit wij bieden."

Om die kwaliteit continu te verbeteren, is ook de ingebouwde business intelligence (BI) een meerwaarde, meent Versluijs: "Die zorgt ervoor dat we effectief en efficiënt werken en dat vertaalt zich terug naar rendement voor de patiënt, in de vorm van verbeteringen. Op dit moment zijn er 22 specialisten werkzaam bij MKA groep, die we door die BI goed met elkaar kunnen vergelijken. Is er bijvoorbeeld één specialist die op bepaalde onderdelen structureel beter scoort dan zijn collega's, dan kunnen de specialisten dit binnen de maatschap met elkaar bespreken om zich als groep te verbeteren. Zo werken we op basis van feiten in plaats van op 'horen zeggen'."


EPD ontzorgt bij organisatiegroei

Zowel op bestuurlijk niveau als op de werkvloer is de MKA groep tevreden over hun EPD. De Graaff: "HiX helpt ons bij het standaardiseren; we spreken nu één taal op alle tien locaties. Het dossier groeit met je organisatie mee. Er zitten zo veel mogelijkheden in, dat je niet op zoek hoeft naar een ander EPD als de organisatie groter wordt. Je kunt klein beginnen en steeds meer van de functionaliteiten benutten. Dat is heel fijn, want daar maak je het jezelf een stuk eenvoudiger mee. HiX ontzorgt je op dat vlak."