De zorgprofessionals van het Moeder en Kind Centrum in het Ikazia ziekenhuis werken vanaf vandaag met het geïntegreerde Patiënt Data Management Systeem (PDMS) voor neonatologie in HiX. Hierdoor hebben zowel de kinderartsen als de verpleegkundigen een beter overzicht op de benodigde en geleverde zorg voor het pasgeboren kind. Bovendien beschikken zij door het vele hergebruik van gegevens over een oplossing die de registratielast vermindert.

Met het PDMS van HiX leggen de kinderartsen en verpleegkundigen hun zorg voor de pasgeborenen beter en efficiënter vast, volgens het principe 'eenmalige registratie en meervoudig gebruik'. Doordat ook monitordata en infuuspompdata automatisch doorkomen in HiX, hoeven artsen en verpleegkundigen deze waarden niet meer handmatig over te typen en vermindert hun registratielast.

Verslaglegging in het PDMS

Kinderarts Paul den Butter: "Doordat we als artsen en verpleegkundigen veel acties uitvoerden waar het EPD niet direct beschikbaar bij hadden, schreven we soms aantekeningen op papier om ze later in te voeren. Nu we de verslaglegging direct in het PDMS kunnen doen, hoeft dat niet meer. Dat komt ook de veiligheid van registraties ten goede. Dit is echt een mooie verbetering."

Overzichtelijkere visite

Paul den Butter verwacht dat de waarnemingen door de verpleging - met name op het gebied van voeding, ontlasting en vochtbalans - overzichtelijker en completer zullen zijn in HiX. "Daar profiteer ik als arts van. Door automatisering van opdrachten zal aan de medische kant, denk ik, de opname en de visite overzichtelijker en efficiënter worden."

Overzicht van metingen en voeding

Ook voor de verpleegkundigen wordt het overzichtelijk, meent verpleegkundige Manouk de Leeuw: "Wij werken vanuit één standaard grafiek, waarin we een goed overzicht hebben van metingen en voeding. Vanuit die grafiek kunnen we direct en eenvoudig de voeding, metingen en uitscheiding registreren. Heel fijn! Ook kunnen wij de registraties van de artsen - en zij die van ons - beter inzien. Doordat informatie meer gebundeld wordt, krijgen we allemaal meer overzicht."

Tijdwinst door automatisering

Manouk de Leeuw verwacht met het PDMS meer tijdwinst te behalen. "Neem alleen al het feit dat we de monitordata en infuuspompdata niet meer handmatig hoeven in te voeren. We klikken nu één keer en alles staat automatisch in het systeem. Dat scheelt enorm."

Verdere verrijkingen

De implementatie van het PDMS was door corona een uitdaging op zich. Projectleider Anita Nelemans is blij dat het bekroond is met een mooie livegang. "Doordat we het project digitaal moesten doen vanwege de coronamaatregelen, was het even aftasten. Je zit natuurlijk liever met elkaar om tafel om bepaalde vraagstukken te bespreken. Uiteindelijk zijn we er goed in geslaagd, met name omdat alle neuzen dezelfde kant op stonden. We hebben goede scholing gehad en denken snel vertrouwd te zijn met de nieuwe werkwijze. Ondertussen blijven we samen met ChipSoft nadenken over verdere verrijkingen van het PDMS voor de neonatologie."