• 3 september 2020 -

  ChipSoft heeft als Dienstverlener zorgaanbieder (DVZA) het MedMij-label behaald en is daarmee officieel gecertificeerd MedMij-deelnemer. Dit betekent dat patiënten straks vanuit hun zelfgekozen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) data kunnen ophalen uit HiX, volgens het afsprakenstelsel van MedMij. Zo staat niets meer de gegevensuitwisseling tussen ziekenhuizen en patiënten in de weg.

  Na de geslaagde praktijkproef in Reinier de Graaf en de vroege kandidatuurstelling bij MedMij, heeft ChipSoft nu als eerste grote EPD-leverancier officieel het MedMij-label ontvangen. Hieruit blijkt dat ChipSoft voldoet aan alle security- en uitwisselingsvraagstukken om gegevens uit zorginstellingen volgens het afsprakenstelsel te ontsluiten naar PGO's. Zo is er onder andere een PEN-test uitgevoerd door een externe partij en behaalde ChipSoft het NEN7510-certificaat, waarbij tijdens de audit in het bijzonder is gekeken naar naleving van de eisen van het MedMij-stelsel.

  Zorgplatform als DVZA

  Voor de gegevensuitwisseling tussen ziekenhuizen die met HiX werken en de PGO's vervult Zorgplatform de rol van DVZA. Innovatieconsultant Vincent van den Berg (ChipSoft): "Niets staat de gegevensuitwisseling tussen zorginstellingen en PGO's meer in de weg. Doordat wij veel ervaring hebben met het uitwisselen tussen ziekenhuizen en patiënten via het online portaal van HiX, hebben wij de afgelopen periode ook input kunnen leveren voor het afsprakenstelsel. Die samenwerking met MedMij is ons goed bevallen en heeft er indirect toe geleid dat wij zelf een DVZA-gateway hebben ontwikkeld. Dit sluit naadloos aan op onze visie om ziekenhuizen via Zorgplatform te ontzorgen."

  PGO-gebruik stimuleren

  Ook in het kader van VIPP 5 is het MedMij-label een belangrijk stap. Van den Berg: "Voor ziekenhuizen ligt er binnen module 1 van VIPP 5 een uitdaging om PGO's via internet te verbinden aan het EPD en de 5% adoptie te behalen die in de regeling is opgenomen. Doordat Zorgplatform kan optreden als MedMij-DVZA en uitwisselingssysteem, is de technische basis gelegd en kunnen ziekenhuizen aan de slag om PGO-gebruik te stimuleren bij patiënten."

  "Belangrijke stap"

  Marc van Dijk, algemeen manager van stichting MedMij, toont zich eveneens verheugd. "Dat een grote leverancier als ChipSoft het MedMij-label heeft gehaald, is een enorm belangrijke stap", zegt. "Wij willen mensen regie geven over hun gezondheid en gezondheidsgegevens. Dat kan alleen als die gegevens beschikbaar komen om op de MedMij-manier uit te wisselen. Nu de grootste EPD-leverancier van ons land het label heeft, zijn er in potentie ontzettend veel gegevens beschikbaar."

  Meer nieuws lezen

Kan ik u helpen?

. . .
De chat is beëindigd