• 24 januari 2020 -

  ChipSoft hard op weg naar MedMij-label


  Deze week haalde ChipSoft de eerste MedMij-kwalificatie (voor de informatiestandaard allergie-intolerantie), waarmee de EPD-leverancier een belangrijke horde heeft genomen in het proces om een MedMij-label te mogen dragen. 


  Goed nieuws voor de patiënten van zo’n 65 procent van de Nederlandse ziekenhuizen. Zij zouden binnenkort een deel van hun gezondheidsgegevens op kunnen halen in een PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving). 

  Er zijn al ruim 25 PGO’s die het MedMij-label hebben. Een geselecteerde groep patiënten kan op dit moment, in een nu nog gecontroleerde omgeving, al gegevens ophalen in hun persoonlijke gezondheidsomgeving vanuit hun apotheek in Zoetermeer, Assen en regio Utrecht. Nu ChipSoft een flinke stap heeft gezet op weg naar het MedMij-label wordt grootschalige uitwisseling mogelijk. 

  PGO

  Een informatiestandaard beschrijft welke informatie er vastgelegd moet worden en op welke manier. Nu ChipSoft heeft aangetoond bij deze specifieke standaard hieraan te voldoen, mogen ze het acceptatie-traject in. ChipSoft hoopt over enkele maanden MedMij-deelnemer te zijn. Vincent van den Berg (innovatie consultant bij ChipSoft): “Dit is een zéér belangrijke stap in het toetredingsproces. Vanaf nu mikken we op het behalen van het MedMij-label, zodat hopelijk snel veel patiënten vanuit een zelfgekozen PGO direct hun eigen gegevens kunnen ophalen. Ieder PGO heeft zijn eigen invalshoek, alleen door het te doen kunnen we van de praktijk leren en verdere stappen maken.”

  Regie patiënt

  Het is de bedoeling dat er in het komende jaar zoveel mogelijk zorgaanbieders mee gaan doen met MedMij. Hiervoor worden de informatiesystemen aangepast voor MedMij zodat de gegevens van alle patiënten in Nederland klaar gezet kunnen worden. Wanneer de patiënt dit wil, kan hij dan zijn eigen gegevens verzamelen, beheren of delen vanuit zijn PGO. Op deze wijze heeft de patiënt regie over al zijn gegevens die bij vele verschillende zorgaanbieders in veel verschillende systemen opgeslagen ligt.

  ChipSoft levert de software voor het grootste deel van de Nederlandse ziekenhuizen. Een MedMij-label voor ChipSoft betekent dus dat gegevens uit deze ziekenhuizen uitgewisseld kunnen worden met patiënten die een PGO gebruiken dat óók het MedMij-label heeft. 


  Meer kwalificaties

  ChipSoft wil zich ook op andere informatiestandaarden laten kwalificeren, waardoor er steeds meer gegevens kunnen worden uitgewisseld met behulp van het Zorgplatform.
  Meer nieuws lezen