Dagelijks werken meer dan zevenhonderd ‘Chippies’ bij ChipSoft aan de verbetering van Nederlandse en Belgische zorg-ICT. Hugo van Mens is softwareontwikkelaar en promoveert bij Amsterdam UMC, Universiteit van Amsterdam, bij de afdeling Klinische informatiekunde, binnen het onderzoeksinstituut Amsterdam Public Health.


“Wetenschap en zorg-ICT hebben elkaar veel te bieden. Daar ben ik van overtuigd. Daarom breng ik die werelden graag bij elkaar door tegelijkertijd te promoveren én te werken bij ChipSoft.

Wat mij in het bijzonder zo aan zorg fascineert, is dat er een enorme hoeveelheid specialistische kennis is, met allemaal een ander perspectief op dezelfde patiënt.

Ik vind het dan ook interessant om te onderzoeken hoe we die informatie en kennis kunnen uitwisselen en hoe we die toegankelijk en begrijpelijk kunnen maken voor mensen die geen medische achtergrond hebben. Vanuit het Amsterdam UMC richt ik mijn 
promotieonderzoek op de uitwisseling van medische gegevens tussen zorgverleners en patiënten.

Enerzijds willen artsen blijven registreren met medisch jargon, Latijnse en Griekse termen, en afkortingen. Anderzijds willen we dat patiënten meer regie en inzage krijgen en dat ze dus begrijpen wat er in hun medisch dossier staat. Ik ontwikkel een methode, waarbij we die terminologie geautomatiseerd kunnen toelichten; op dit moment kunnen we met een paar honderd gemakkelijke termen duizenden ingewikkelde diagnosen toelichten in meer begrijpelijke taal.

Waar ik in deze sector aan wil bijdragen, is dat we de software op een systematische manier evalueren en verbeteren, en wetenschappelijk onderbouwde experimenten kunnen uitvoeren die tot verbetering van de software leiden. De kennis die dat oplevert kunnen we dan weer delen met de wetenschap. Ik denk dat we ons daar bij ChipSoft echt in kunnen profileren.”

Wil jij, net als Hugo, impact maken binnen de zorg? Bekijk dan onze vacatures.