Waarom laten we een patiënt nog naar het ziekenhuis komen voor een herhaalconsult als we hem of haar die reisbelasting kunnen besparen én zelf efficiënter kunnen werken? Ziekenhuis Tergooi stelde zichzelf die vraag en startte vervolgens een pilot met videoconsults. Cardioloog Stijn Brinckman: “Tegenwoordig gebruiken veel mensen privé al Skype, Facetime of Whatsapp om te videobellen. Daardoor voelt een videoconsult al snel als een heel normaal consult.”


Tergooi, met locaties in Hilversum, Blaricum en een buitenlocatie in Weesp, biedt zorg in een gebied van 245.000 inwoners. Daarmee is het ziekenhuis een van de grootste niet-academische ziekenhuizen van het land.


Cardiologie, Neurologie en Dermatologie

Door de toenemende vergrijzing in de regio krijgen veel van de patiënten van Tergooi te maken met aan ouderdom gerelateerde ziekten en aandoeningen. Die gaan vaak gepaard met een vermindering van mobiliteit. Tergooi springt in op die ontwikkeling; de afdelingen cardiologie, neurologie en dermatologie vragen bepaalde patiëntgroepen niet meer naar het ziekenhuis te komen, maar hun arts te ‘bezoeken’ via videoconsult.


Laagdrempelig

Hoe dat werkt? Patiënten melden zich op een afgesproken dag en tijd in een virtuele wachtkamer binnen hun online patiëntenportaal. De arts ziet wanneer de patiënt klaar zit en maakt met één muisklik verbinding. Vervolgens kunnen arts en patiënt face to face met elkaar in gesprek. “Ik hoef dus fysiek niemand op te halen uit de wachtruimte, wat voor oudere patiënten best een struggle kan zijn die een paar minuten duurt”, vertelt cardioloog Stijn Brinckman. “Een videoconsult is heel laagdrempelig. En als het consult voorbij is, sluit in het scherm en kan ik direct verbinding maken met de volgende patiënt. Daar winnen wij tijd mee. Bovendien zitten de wachtkamers in het ziekenhuis minder vol en hebben we minder parkeerplekken nodig. Die duurzaamheidswinst juichen we ook toe.”


Alles binnen één applicatie

Door de integratie van het videoconsult in het EPD kunnen zij in één applicatie blijven werken en hoeven ze geen extra schermen of tabbladen te openen. “Dat maakt het consult gemakkelijk en veilig”, legt Brinckman uit. “Gemakkelijk, omdat ik het videoconsult vanuit mijn eigen agenda in HiX opstart en direct het patiëntdossier erbij kan inzien. En veilig, omdat door de inlog via DigiD geen vreemden kunnen meekijken en –luisteren.”


Service aan patiënt

Gebruiksgemak, veiligheid en de tijdwinst zijn belangrijke argumenten voor Tergooi om videoconsults in te zetten, maar de hoofdreden is service aan de patiënt. “Wij willen patiënten ondersteunen in hun kwaliteit van leven. Op de afdelingen die de pilot doen, hebben we veelal patiënten boven de 70 of 80 jaar. Voor hen is het soms moeilijk om naar het ziekenhuis te komen. Vaak moeten ze een dochter of een zoon meenemen, die er vrij voor moeten nemen. Met videoconsult komen we bij de patiënt in de huiskamer, waardoor de patiënt niet hoeft te reizen en wij flexibeler worden om de patiënt vaker te spreken.”


Meerwaarde voor arts

Brinckman vindt het van absolute meerwaarde dat hij zijn patiënten in hun eigen omgeving ziet. “We kennen allemaal het witte jassen fenomeen, waarbij de bloeddruk van de patiënt in het ziekenhuis hoger is dan thuis. Ik ben vooral benieuwd hoe hun bloeddruk thuis is, waar zij zich ontspannen kunnen voorbereiden, wellicht een lijstje met vragen paraat hebben, familieleden kunnen meeluisteren, et cetera. Dat levert mij meer informatie op en dat draagt positief bij aan de kwaliteit van mijn zorg.”

De komende maanden onderzoekt Tergooi of er nog meer winst valt te halen uit het videoconsult. “Ik ben nu al minder tijd kwijt, maar ik denk dat het nóg efficiënter kan als we de videoconsults flexibeler inzetten, bijvoorbeeld verspreid over de dag.”


Volgende stap: Skype-integratie

Na een geslaagde pilot met videoconsults richt Tergooi haar pijlen op het volgende project: de integratie van Skype for Business. “Daarmee kunnen artsen in een oogopslag zien of een collega, huisarts of patiënt online beschikbaar is, waarna ze die met één klik kunnen beeldbellen of via de chat een bericht kunnen sturen. Ideaal voor intercollegiale consulten of om aanvragend artsen of huisartsen een vraag te stellen. Maar óók ideaal voor de communicatie naar onze patiënten; zo kunnen wij hen in de eigen huiskamer bereiken en voorzien van optimale zorg.”