​Het Catharina Ziekenhuis is met HiX overgestapt op één nieuw gezamenlijk elektronisch patiëntendossier (EPD). Met de invoering van het EPD wordt de kwaliteit en veiligheid van de zorg nog beter en staat de patient nog meer centraal.

 
Vrijdagochtend 30 november om stipt half twaalf werd door een gezamenlijke druk op de knop, door zorgprofessionals Bart van Nuenen, Monique Merks, Christien Claassen, Arjen Kars Boer en Robert ten Broeke het officiële startsein gegeven. Honderden medewerkers waren getuige van dit bijzondere en feestelijke livegang-moment. ”Onze patienten kunnen in de toekomst vertrouwen op een solide en veilig systeem. Ruim 3.800 medewerkers zijn de afgelopen maanden getraind, de komende maanden gaan we aan de slag met het nieuwe systeem, we zijn er klaar voor! Ik ben enorm trots op iedereen, dit is een uniek moment", aldus Geranne Engwirda, Raad van Bestuur.


In het elektronisch patiëntendossier (HiX 6.1) registreren de zorgverleners medische gegevens van patiënten, zoals diagnoses, onderzoeksresultaten en behandelplannen. Met het nieuwe patiëntendossier beschikt iedereen die bij de behandeling en begeleiding van patiënten betrokken is, altijd over de meest actuele en complete informatie. Ongeacht locatie, beroepsgroep of afdeling. ”Gebruikmaken van één dossier betekent meer efficiëntie in ons werk en daarmee nog betere zorg voor de patiënt”, aldus Geranne Engwirda.


MijnCatharina

Vanaf vandaag kunnen patiënten ook inloggen op het patiëntportaal MijnCatharina via www.catharinaziekenhuis.nl/mijncatharina. Met MijnCatharina kunnen patiënten onder andere met een verwijzing zelf een afspraak plannen, een vraag stellen aan hun zorgverlener en uitslagen bekijken.


Geslaagde operatie

Programmamanager Roger van Driel: “Het invoeren van het nieuwe systeem is een omvangrijk project geweest. Ruim twee jaar is er door meer dan 900 medewerkers gefocust gewerkt om de technische infrastructuur neer te zetten en het systeem in te richten. Dit nieuwe systeem zorgt ervoor dat de patient in de toekomst nog beter weet waar hij aan toe is."


Veilig en betrouwbaar

Specialisten, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals werken vanaf nu allemaal in hetzelfde dossier. Maar dat betekent niet dat iedereen zomaar in medische gegevens kan kijken. Integendeel: alleen zorgprofessionals met wie de patiënt een behandelrelatie heeft, hebben toegang tot het dossier. En dan alleen tot de onderdelen van het dossier die van cruciaal belang zijn voor het verlenen van goede zorg.

Volgens programmamanager Roger van Driel profiteren niet alleen de patiënten en medewerkers van het nieuwe EPD, maar de hele regio. ’Het Catharina Ziekenhuis werkt als topklinisch ziekenhuis regionaal en landelijk nauw samen met zorgaanbieders, stichtingen en organisaties. Om het optimale uit zo’n samenwerking te halen, is het essentieel om veilig en snel informatie te kunnen uitwisselen. Dit patiëntendossier is helemaal ingesteld op deze moderne manier van zorgverlenen."