Als motor en voorzitter van de content gebruikersgroep Mammadossier steekt Maud Bessems, oncologisch chirurg van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, graag haar handen uit de mouwen om samen met andere ziekenhuizen en ChipSoft het Mamma dossier te verrijken. “Samen zijn we veel slagvaardiger.”


“Inmiddels zitten zeventien deelnemers van verschillende ziekenhuizen aan tafel  bij de content gebruikersgroep Mammadossier. In het begin had ik nog wel mijn twijfels over de animo van ziekenhuizen om mee te willen denken over het verrijken van het dossier, maar al snel hadden wij een vrij grote groep enthousiaste deelnemers bij elkaar. Dat is mooi, want als eindgebruikers heb je nu de kans om slagvaardiger en sneller de wensen als groep te concretiseren. Bij consensus van de deelnemers kan de standaard content aangepast worden. We zijn dus veel doortastender.”


Verbeterwensen

“Om meer inzicht te krijgen in de verbeterwensen binnen de mammacare heb ik ongeveer alle mammachirurgen die met HiX werken benaderd. Ik heb hen gevraagd samen met een oncoloog, radioloog, chirurg, verpleegkundig specialist en eventueel een patholoog een top 3 met verbeterwensen te maken. Daar kwamen twee breed gedragen punten uit terug: de röntgen-intake en het MDO-formulier. Voor de content gebruikersgroepen werkt ChipSoft met een vaste aanpak. Alle deelnemers nemen tijdens de eerste bijeenkomst hun eigen top 3 verbeteringen mee, met als doel om drie gemeenschappelijke onderwerpen te agenderen die samen met de voorzitter, deelnemers en ChipSoft uitgewerkt gaan worden."


Gemakkelijker en veiliger

“We willen het MDO gestructureerd en zo soepel mogelijk registreren, met zo min mogelijk klikjes. Ook zoeken we een manier waarop alle radiologen en verpleegkundig specialisten vanaf de intake nog beter kunnen samenwerken in HiX.”


Goede energie

“Tijdens de lancering en eerste bijeenkomst van onze content gebruikersgroep hebben we onze wensen met ChipSoft besproken en daar is heel serieus naar geluisterd. Dat schept vertrouwen; er is echt een goede samenwerking aan het ontstaan.”


Tijdwinst

“Het is ontzettend belangrijk dat we alle mogelijkheden uit het EPD halen, want dat maakt ons werk zoveel gemakkelijker. Denk alleen al aan de autoteksten en vooringevulde sjablonen. Bij standaardcontroles is de registratie vaak hetzelfde. Met autoteksten tekst hoef ik slechts een keer te klikken om een volledige, voorgedefinieerde tekst te registreren. Dat levert zoveel tijdwinst op.”


Samen standaard content verrijken

“Door de grote drukte zit iedereen in de mammacare al aan de rand van wat-ie qua werk aankan. Dan is iedere tijdwinst wenselijk. Je moet ICT voor je láten werken. Ik denk dat veel mensen het gebruiksgemak van HiX nog niet volledig zien. Met de gebruikersgroep hebben we een mooi platform om kennis en ervaringen van alle ziekenhuizen te delen en samen met ChipSoft het EPD nog meer te verrijken.”


Mooie opkomst

“Dinsdag 6 februari komen we weer bijeen. Ik verwacht weer een mooie opkomst. De energie was vorige keer zo goed. Voor 2018 zijn alle data van de bijeenkomsten bekend.  Als voorzitter van de content gebruikersgroep kijk ik samen met de deelnemers en ChipSoft uit naar de successen die we dit jaar met elkaar gaan boeken."